Bor & Breakfast Hostel Badacsony -

Badacsony

A Badacsonyt sokan úgy ismerik, mint a Balaton part egyik legfontosabb, legforgalmasabb üdülőhelyét. Másoknak a név egy 438 méter magas vulkanikus hegyet jelent, amely csodálatos túraútvonalakat kínál az év minden időszakában.


Badacsonytomaj-Badacsony a strandolás és számtalan szabadidő eltöltési lehetőség mellett hagyományosan megrendezésre kerülő rendezvények lehetőségét is kínálja vendégeinek.

BadacsonytomajVárosunk szellemiségét- a felületes szemlélő - első gondolatban csak a borhoz, borkultúrához, a pincészethez, szőlőműveléshez kötheti. Kevés olyan ember van, aki nem hallott még a badacsonyi bor kapcsán a Badacsonyról, a lábánál meghúzódó, de házaival, nyaralóival egészen a szélmarta bazalt sziklákig, bazalt oszlopokig felnyúló településünkről.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján fekvő városunk a Tanúhegyek legnagyobbikának, a Badacsony hegynek védettségében mediterrán hangulatával, éghajlatával sok kiváló, híres embernek adott ihletet, olykor védelmet alkotásához, életéhez.

Versekben maradt ránk a híres költő, Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza romantikus szerelme, amely kétszáz évvel ezelőtt kezdődött egy badacsonyi szüreten. Utcát, forrást, kilátót neveztek el a költőről; Rózáról a hegyen található, szív alakú bazalttömb, a Rózsakő kapta nevét. Szegedy Róza présháza ma múzeumként őrzi hajdani tulajdonosainak emlékét.

Itt élt Egry József is, a „Balaton festője", akinek egykori badacsonyi lakóházában emlékmúzeumot alakítottak ki: alkotásaiból, tárgyaiból láthatunk itt válogatást.

A tájházban néprajzi, helytörténeti kiállítás idézi a múltat.

Badacsonytomajon érdemes megtekinteni a háromhajós, kéttornyú bazalttemplomot, amelynek csak Franciaországban akad párja. Badacsony szakrális gazdagságát jelzi, hogy a hegy négy kápolnával is büszkélkedhet:
Lábdihegyen a klasszicista római katolikus Szent Ignác-kápolnával, Badacsonyban a múlt század második felében, neogót stílusban épült Szent Donát-kápolnával, a hegy déli oldalán álló, 1789-ben emelt Szent Anna-kápolnával és az 1816-ban készült, Badacsonyörsön álló Szent Antal-kápolnával.

Badacsony a karakteres, csonka kúp fejfedőjével még ma is egykor volt tüzes hatalmát hirdeti. Mágnesként vonzza a szemet. Az idők kezdetén még aktív tűzhányó hegy nevével egybeforrt, ezeréves településeket együttesen Badacsonyként emlegetik.

Ha a látottak lenyűgözően hatottak és Badacsony szerelemesei lettünk, újra és újra megismételhetjük túránkat, hiszen a hegyen körbefutó borút - hangulatos pincék és borozók sorával - felejthetetlen élményeket tartogat számunkra!

A tó lágy vize, a hegy lankái, a zamatos bor, a csodálatos kilátás, a tiszta levegő rabul ejti az itt élők és az ide érkezők szívét. A település, Badacsonytomaj a Balaton partján kezdődik és az egyre meredekebbé váló hegy lejtőin fel az ismert bazaltorgonákig, szélmarta sziklákig folytatódik, ahol szőlők közt megbúvó présházak, nyaralók láthatók. A turista szezonban naponta tízezrekben mérhető az itt pihenő vendég, az ide érkező kiránduló, hisz ha valaki a Balatonnál eltölt néhány napot, Badacsonyba feltétlenül ellátogat, hogy megnézze ezt a csodálatos panorámát, megkóstolja a vulkánok lejtőin termelt borok nagyszerű ízeit, megtapasztalja e szakrális hely különleges hangulatát. A 438 méter magas Badacsonyhegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A hegy bejárásához nagy segítséget nyújt a Nemzeti Park Igazgatósága által kialakított geológiai-botanikai-zoológiai tanösvény. A hegy lejtőin a Badacsonyi borvidék remek borait adó szőlő terem, oldalán pedig különleges földtani képződmények, bazaltorgonák láthatók.

Szobafoglalás
Érkezés:
Elutazás:
Promóciós kód: